COMPETITION.

All musicians are invited – domestic and foreign. Travelers who are inspired by nature and the world.

European Career Center for Artists and IPM Communications 

are jointly calling for European artists – musicians to apply and participate in the competition for the most thrilling composition/song/soundtrack inspired by Slovenian destinations

What is the competition About?

This competition is within the framework of the long-term project The Music Ambassadors of Slovenian Tourism, and will be implemented by partner institutions European Career Center for Artists and IPM Communications.

The Music Ambassadors of Slovenian Tourism project strategically links three sectors – tourism, culture and marketing. 

The aim of the project is to develop an innovative marketing approach that raises the visibility and competitiveness of Slovenian tourist destinations and enables the career development of trained local and foreign musicians. 

What is the challenge?

From a selection of promotional videos of Slovenian tourist destinations and providers, the musicians will choose any one they wish and prepare their own accompanying musical interpretation – either as a background music for the video or as music composition inspired by destinations as mentioned above. A jury of experts will shortlist the entries, which will then be publicly announced in a special online and social media vote, where the winners will be decided by the popular vote. The best entries will be featured on a special interactive map of Slovenia, together with the selected providers and destinations, and will of course be rewarded for their participation.

Rewards: 

 1. reward: 2000 EUR
 2. reward: 1500 EUR
 3. reward:1200 EUR
 4. reward: 1000 EUR
 5. reward: 800 EUR
 6. reward: 600 EUR

Who Do We Want to Reach?

We want to stress expressly that not only classical musicians are being invited to apply, but versatile artists of all genres in music, as well as composers, arrangers and producers. 

How Do You Apply?

Applications must include the following:

 • Your contact information (name, address, e-mail, phone number, website)
 • Letter of intent explaining why you are applying and what would you like to focus on (max. 5000 characters)
 • Brief informative curriculum vitae (max. 1 page)
 • Which location you are applying for: 
 • Portfolio (max. 10 MB)
 • Social media links (Facebook and Instagram, if you have it)

Timeframe:

Only applications in Slovene/English will be accepted and these must be submitted by e-mail until 15 of October 2021. Please send your application in PDF format with the subject “ The Music Ambassadors of Slovenian Tourism ” to gast@ipm-komunikacije.si

Selected participants will be notified 18 of October latest.

The jury for selecting the artists consists of musicians, producers, organisers and marketing experts.

Potential participant or visitor of the website, browse among the participating destinations as well. HERE.

Rok Hvala: SAVINJSKA TE VABI

Destinacija: Zgornja Savinjska solina

Zakaj ravno izbrana destinacija?

“V Zgornjo Savinjsko dolino me je pripeljala ljubezen, ki pa se je kmalu razširila tudi na pokrajino. Odločitev, da ustvarim pesem za ta lep kotiček Slovenije je pravzaprav zrasla na istem zelniku kakor odločitev, da ustanovim Kulturno-turistično društvo, s sedežem v Šentjanžu (vas v Zgornji Savinjski dolini). Glavni ‘krivci’ za to so ta prečudovita dolina, ki ponuja toliko različnih možnosti oddiha, kakor tudi priložnosti za osebnostno rast. Ena najpomembnejših lastnosti pa se mi zdita ravno mir in gostoljubnost ljudi. Del poslanstva tega društva je torej promocija teh krajev. K čemer lahko zagotovo pripomore tudi naša pesem. Kot lahko razberete tudi iz mojega življenjepisa je glasba vedno bila oziroma je (in najbrž tudi bo ostala) velik del mojega življenja. Zato se zavedam kakšno moč ima le-ta pri promociji neke regije. Po drugi strani pa verjamem, da mi je (seveda ob pomoči vseh prijateljev) ta natečaj pravzaprav pisan na kožo.”

Prisluhni pesmi “Savinjska te vabi”

Glasuj za svojo najljubšo skladbo

Jure Koražija: BLED - MASTER

Destinacija: Bled

Zakaj odločitev o sodelovanju na natečaju?

“Za natečaj sem bil seznanjam preko družbenih omrežij. Lepe nagrade so me  motivirale za sodelovanje v projektu, kjer želim predstaviti eksperimentalno elektronsko glasbo, s katero se ukvarjam zadnjih nekaj let. V procesu tega sem se poleg avdio inženirstva naučil tudi komponiranja in produkcije vseh žanrov. Nabor vsebin, katerim bi se posvetil je tako zelo obsežen. Svojo skladbo sem ustvaril, kot podlago za video »Summer in Bled« oziroma za destinacijo Bled.”

thermana

Prisluhni pesmi “Bled – Master”

Glasuj za svojo najljubšo skladbo

Oktet LIP Bled: NAŠ BLED

Destinacija: Bled

Zakaj odločitev o sodelovanju na natečaju?

Kulturno-umetniško društvo Zasip Bled se na natečaj prijavlja s samostojno skladbo, ki jo poje Oktet LIP Bled (avtorja Franca Ankersta – domačina),v priredbi za Oktet LIP Bled – Marjana Fabjana, in sicer kot podlago promocijskega filma o Bledu z okolico. S svojim prispevkom iz našega okteta želimo Sloveniji in ostalim deželam prikazati kako dragocena je tudi glasbena umetnost naših dedkov in babic in naj ta v slovenskem jeziku nikoli ne zamre.”

thermana

Prisluhni pesmi “Bled – Master”

Glasuj za svojo najljubšo skladbo

Hana Kovač: SAVINJSKA

Destinacija: Zgornja Savinjska dolina

Zakaj odločitev o sodelovanju na natečaju?

“Na vaš natečaj sem se prijavila, ker zelo rada glasbeno ustvarjam. Igram klavir in kitaro, zadnje čase pa se rada posvetim tudi glasbeni produkciji. Glasba ojača brsteče misli in mi pomaga ideje preslikati v realnost. Besede na koncu jezika spremeni v klopčič zvokov s čustveno težo. Ustvarjanje je zame kombinacija razmišljanja in zabave. Nekaj hoče ven iz telesa, išče pozornost in najde svoj dom v ušesih tistih, ki so pripravljeni poslušati.”

Zakaj ravno izbrana destinacija?

“Prijavljam se za video Zgornje Savinjske doline. Deloma zato ker tudi sama prihajam iz teh koncev, deloma pa ker mi je narava tukaj prečudovita in rada bi, da bi tudi ostali videli veličino naše prekrasne doline. S skladbo oziroma glasbeno podlago sem si zadala cilj to okolje približati ostalim ter ga obenem dvigniti na višjo raven, ki daje bodočim obiskovalcem poseben občutek. Želela sem ustvariti orkestralno vzdušje, ki pa je še vseeno dostopno vsakomur. Preprosta kompleksnost, ki se razrašča v malenkostih. Logarska dolina je ujeta med hribi, a je hkrati svobodna. Mozirski gaj ima cvetje, reka Savinja pa spomine razigranih kopalcev in toplih poletnih noči. Vse skupaj pa sestavlja melodično celoto. Savinjsko dolino.

Prisluhni pesmi “Savinjska”

Glasuj za svojo najljubšo skladbo

ɜ:rma: A SONG IN PIECES

Destinacija: Maribor

Zakaj ravno izbrana destinacija?

“Skladba ”A Song in Pieces” je nastala med karanteno v Mariboru. Ker se v tistem času ni prav veliko dogajalo, je skladba odraz mesta, narave, ljudi s katerimi sva bili obkroženi v tistem času. Včasih, ko je skladba že nastala ne moreš s prstom pokazati na predmet/osebo, ki je bila tej skladbi navdih – veš
le, da je pesem produkt okolice, njenih ljudi, časa… Ta skladba je oda mojemu odraščanju na štajerskem koncu, vsem trenutkom, ki sem jih preživela v Mariboru, dobrim in slabim. ‘A Song in Pieces’ / ‘Pesem v koščkih’ je kot sestavljanka življenja in delčkov časa in okolice.”

Zakaj odločitev o sodelovanju na natečaju?

“Svoj band 3:rma prijavljam na razpis predvsem zato, ker sva zelo ponosni na to, da prihajava iz štajerskega konca in bi želeli dobro vest o naših krajih peljati skupaj z svojo glasbo po svetu. Skladbo ‘A Song in Pieces’ sva pred kratkim posneli v Londonu kjer sva snemali drugo polovico prihajajočega
albuma ‘A Well-paved Road’. Hkrati pa se nama zdi zelo pomembno, da Slovenija začne v še večji meri spodbujati ženske ustvarjalke ter kulturo, ki ni namenjena le zabavi, temveč tudi opozarja, učit in raziskuje.”

thermana

Prisluhni pesmi “A Song in Pieces”

Glasuj za svojo najljubšo skladbo

Ita: TEBE NI

Destinacija: Zeleni Kras

Zakaj odločitev o sodelovanju na natečaju?

“Na natečaj se prijavljam, ker se mi zdi zanimiv in še kako potreben v našem kulturno-geografskem okolju, da se začnejo področja delovanja prepletati med seboj. Povezovanje medijev se mi zdi ključnega pomena, in tako sem kot freelance glasbenica v vašem natečaju uvidela priložnost poskusa združitve moje avtorske glasbe s promo videom Zelenega Krasa.

Glasbena podlaga je skrajšana različica mojega komada, ki sem ga v septembru pred kratkim izdala. V prihodnosti bi se rada posvetila samostojnemu umetniškemu glasbenemu ustvarjanju, ki obsega različna področja delovanja; komponiranje glasbe za filme, videe, reklame, plesne produkcije, gledališke predstave – projektno sodelovanje z umetniki iz vseh področij ter predstavniki ostalih branž; turističnimi ponudniki, podjetniki, naravovarstveniki, biologi, gostinci …”

thermana

Prisluhni pesmi “Tebe ni”

Glasuj za svojo najljubšo skladbo

Klaudija Jaketič: IDRIJA

Destinacija: Idrija

Zakaj odločitev o sodelovanju na natečaju?

“Na projekt Slovenija zveni izjemno // Slovenia sounds great, se prijavljam z namenom ustvariti in oživeti lastno glasbeno delo ter skušati dokazati kako pomembna je primerna izbira kombinacije slike in zvoka oz. v tem primeru promocijskega videa in avtorskega dela. Izjemno me zanimata video in zvok. Zanima me tudi kako bo mojo inspiracijo glasbe pri izbranem videu, doživela in slišala žirija. Ideja o povezovanju kulture oz. glasbe in turizma se mi zdi izjemna, saj sem kot študentka turizma in glasbenica, vedno imela željo glasbo povezati s turizmom. Posvetila bi se rada globljemu sporočilu, ki ga nosi izbran video. Zelo zanimivo je bilo poslušati in gledati lastno pesem z različnimi promocijskimi videi. S pravo izbiro glasbe vsak video dobi drugačen in nov pomen. Pišem predvsem o odnosih, ljubezni ter življenju na sploh. Z videom se res lahko ustvari wau efekt in pritegne pozornost publike. Predvsem bi se rada posvetila zgodbam ljudi in jih uglasbila. Skozi glasbo, besedila in sliko se zgodbe pripovedujejo najlepše.”

thermana

Prisluhni pesmi v videu Idrije

Glasuj za svojo najljubšo skladbo

Matija Bolčina: THESE MORNINGS

Destinacija: Brda

Zakaj odločitev o sodelovanju na natečaju?

“Koncept, ki ste si ga zastavili mi je zanimiv, potovanja in glasba so kot dobra hrana in vino. 🙂 V zadnjih dveh letih sodelujem z glasbenim producentom Gabrom Radojevičem, s katerim sva studijsko okolje v tej fazi mojega ustvarjanja zamenjala za različne urbane in manj urbane destinacije, z namenom raziskovanja zvoka v različnih okoljih, spoznavanja različnih načinov interpretacij in preprosto zato, da si ob snemanju narediš en poseben dan, stopiš iz okvirjev. Nekam greš, kaj novega spoznaš, doživiš…. V zadnjem mesecu sem objavil nekaj videov snemanj teh vsakotedenskih »eskpedicij«, ki se nadaljujejo v jesen.
Pesem, ki vam jo pošiljam govori o jutrih, ko se zbudimo v lahkotnost bivanja, osvobojeni od tegob napetosti in nahrbtnikov čustev, ki jih preko vsakodnevnih izzivov tovorimo skozi življenje. In to osvobajanje se velikokrat zgodi (tudi) na potovanjih.”

thermana

Prisluhni pesmi “These Mornings”

Glasuj za svojo najljubšo skladbo

Magic Pond: P.P.

Destinacija: Ptuj

Zakaj odločitev o sodelovanju na natečaju?

“Na razpis smo naleteli popolnoma po naključju, a se hkrati takoj našli v njem, saj na prihajajočem prvencu naše glasbene skupine kraljuje glasbena meditacija z naslovom P.P., kar je kratica za Petovian Poetry. Skico za skladbo sta napisala Luka Benčič in Grega Skaza, dušo pa ji je izklesal celoten band. Tako meni osebno, kot tudi bandu je v čast sodelovati pri vašem projektu, saj smo do ušes zaljubljeni v našo malo deželico. Eden izmed najlepših
delov našega poklica je vsakodnevno odkrivanje različnih kotičkov, spoznavanje raznovrstnih kulturnih fenomenov in načinov življenja širom Slovenije, najbolj pa se navdušujemo nad liričnim bogastvom dialektov, ki s svojimi mikrolokacijami dajejo poseben čar vsaki vasici in delajo celo Slovenijo še toliko bolj unikatno in privlačno za nenehna raziskovanja. V veliko čast bi nam bilo, če bi naša kompozicija lahko na kakršenkoli način pospremila turistično ponudbo ali predstavitev Ptuja. Naše najstarejše mesto je res nekaj posebnega. Obisk Ptuja s svojim utripom in temperamentnimi občani je vedno posebno doživetje.”

thermana

Prisluhni pesmi “P.P.”

Glasuj za svojo najljubšo skladbo

Posebni gostje: VLAK

Destinacija: Bela Krajina

Zakaj odločitev o sodelovanju na natečaju?

Glasbena skupina Posebni Gostje se prijavljamo na natečaj »Slovenija, zveni
izjemno!«, saj si v skupini prizadevamo spodbujati in pomagati drugim ustvarjalce. Namesto rivalstva z drugimi glasbeniki želimo sodelovati z različnimi ustvarjalci iz različnih področij. Sodelovati želimo tudi z ustvarjalci izven glasbene industrije, kot je to predstavljeno v tem natečaju tj. turizmom. Glede na to, da se pojavljamo na različnih koncih Slovenije (Kranj, Bled, Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Črnomelj …), menimo, da bi z našo glasbo in nastopom odlično pripomogli k prepoznavnosti izbrane destinacije. Za izbrano destinacijo imamo že pripravljeno skladbo, katero bomo izvajali na naših koncertih. Pred dejansko izvedbo na koncertih, bi omenili, da je skladba, katero izvajamo, zelo tesno povezana z določenim krajem, ki ga bomo v nadaljevanju predstavili.”

Zakaj ravno izbrana destinacija?
Prijavljamo se za destinacijo Bela krajina (srčnih ljudi). Čeprav prihajamo iz
Gorenjske, imamo kar nekaj skupnih točk z njo. V letu 2019 smo zmagali na natečaju »Glas mladih«, ki se je odvijal prav v Črnomlju. Bela krajina pripoveduje zgodbo mešanja kultur in vplivov, ki jih lahko začutimo preko geografskega položaja. Na drugi strani je naša glasba prav tako mešanica različnih vplivov, katere člani skupine Posebni Gostje poskušamo vplesti v celotno zvočno podobo skupine. Posebnosti Bele krajine, kot so bele breze, bele narodne noše, melos izrazito odstopajo od ostalih pokrajin. Naša glasba, ki temelji na več zvrsteh oz. ima več vplivov, pa je prav tako izrazito drugačna od ostale neodvisne popularne rock glasbe v Sloveniji. Na začetku bi ponudili našo glasbo z naslovom Vlak. Pesem govori o raziskovanju, ki je kot nalašč za Belo krajino, saj zagotovo skriva veliko kotičkov, ki so neobljudeni. Prav
tako pa lahko povlečemo direktno povezavo z naslovom pesmi (Vlak) in belokranjsko železnico, ki je pred leti praznovala 100 obletnico. Kot sem že omenil, bi na koncerti preko skladbe promovirali Belo krajino in tako ljudi vsaj spomnili, da obstajajo čudoviti kotički Slovenije, ki jih je vredno raziskati. V nadaljevanju pa bi se posvetili ustvarjanju glasbe, ki bi bila namenjena samo prepoznavnosti Bele krajine.

 

 thermana 

Prisluhni pesmi “Vlak”

Glasuj za svojo najljubšo skladbo

Duo Andrej Ofak & Borut Mori: MOUNTAIN RIDE

Destinacija: Kranjska Gora

Zakaj odločitev o sodelovanju na natečaju?

Natečaj Slovenija, zveni izjemno je zelo inspirativen. Pritegnil je tudi Andreja Ofaka in Boruta Morija kot profesionalna glasbenika in ljubitelja narave, ki v njej najdeta navdih. Mnoge od njunih skladb so posvečene tematiki sobivanja, soustvarjanja na tem čudovitem planetu (narava+človek), ki ga vsi z radostjo raziskujemo.

thermana

Prisluhni pesmi “Mauntain ride”

Glasuj za svojo najljubšo skladbo

Duo Andrej Ofak & Borut Mori: THE ECHOES OF RIVER DRAVA

Destinacija: Maribor in Ptuj

Zakaj odločitev o sodelovanju na natečaju?

Natečaj Slovenija, zveni izjemno je zelo inspirativen. Pritegnil je tudi Andreja Ofaka in Boruta Morija kot profesionalna glasbenika in ljubitelja narave, ki v njej najdeta navdih. Mnoge od njunih skladb so posvečene tematiki sobivanja, soustvarjanja na tem čudovitem planetu (narava+človek), ki ga vsi z radostjo raziskujemo.

Odraščala sta ob reki Dravi, pod Pohorjem, s pogledom na Uršljo goro in Peco – ti kraji so bili navdih tudi za njuno uspešno zgoščenko avtorske instrumentalne glasbe z naslovom The Echoes of River Drava, ki je bila v letu izida, 2017, razglašena za album leta s strani portala JazzEtna. Predstavljala sta jo tako na nacionalnih kot lokalnih medijih ter na koncertih doma
in v tujini. Njun slog je prepoznaven, kot ga opišejo v tujih medijih, gre za poetično glasbo sveta. Skladbe sta posnela v turističnem biseru, eni najbolj akustičnih cerkva v Evropi, sv. Pankraciju v Starem trgu nad Slovenj Gradcem. S svojim delom vseskozi prispevata k prepoznavnosti Slovenije preko meja. Melodična, pomirjujoča skladba The Echoes of River Drava, Odmevi reke Drave je nastala ob Dravi v Dravogradu, kjer sta avtorja preživljala
otroštvo in mladost – gre za občuteno, umirjeno skladbo, ki poslušalce z začetnimi kitarskimi zvoki, odmevi, sprva komaj slišnimi, a naraščajočimi, popelje v zgodbo o tem pomembnem veletoku in je zaradi tega posebej primerna za predstavitve mest ob Dravi kot sta Maribor in Ptuj. Skladbe so, dasiravno instrumentalne, zelo (iz)povedne, prav vse, od prve do zadnje, poslušalcem omogočijo meditativno izkušnjo popolnega odklopa od vsakdana in polet v imenitne transcendentalne prostore in atmosfere, o čemer pripoveduje publika po koncertih, ter v individualna sanjarjenja, o čemer se izrekajo tisti, ki še vedno premorejo CD predvajalnik.

Predvsem pa poslušalce Andrej in Borut vedno znova ‘začarata’ z glasbeno ubranostjo, povezanostjo, preciznim tajmingom in harmonično pestrostjo. Ljudje, ki so vzljubili album The Echoes of River Drava jih želja po vnovičnem poslušanju nikoli ne zapusti in vsaka ponovitev ima enak efekt, ne glede na starost poslušalca. Slednja pa ima širok razmak, saj je to glasba, o kateri enako navdušeno pripovedujejo babice in vnuki, je ravno pravšnja mešanica hrupnega in mirnega, zreduciranega in dodanega, čvrstega in krhkega, liričnosti in epskosti. Upošteva osnove, a je izpiljena do perfekcije.

thermana

thermana

Prisluhni pesmi “The Echoes of River Drava”

Glasuj za svojo najljubšo skladbo