SLOVENIJA, ZVENI IZJEMNO!

Spoznaj slovenske destinacije in ponudnike, prisluhni jim!

zemljevid
LaškoZgornja Savinjska dolinaKoperBledIdrijaCerknoLjubljanaZeleni KrasBela krajinaCenter NoordungČatež in PosavjePtujMariborDolenjskaRogla-PohorjeKranjska GoraMoravske TopliceNovo mestoVipavska dolinaBrda

Laško

Laško je kraj zelo osebnih zgodb. Poiščite svojo med reko in hribi, med zdravilišči in graščinami, med mestom in vasmi. Zapišite jih z različnostjo voda in z okusi piva, z izviri zdravja in s potmi do dobrega počutja. Doživite jih iz oči v oči z ljudmi, ki so tako radi gostoljubni.

thermana

Poglej video

Poslušaj avdio

         

Zgornja Savinjska dolina

Pod vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp, v Zgornji Savinjski dolini, se vsak dan na novo rodi reka Savinja. Njen tok se najprej razprši v milijone kapljic slapa Rinka v Logarski dolini, eni najlepših ledeniških dolin Evrope. Zeleni gozdovi, travniki in naselja Savinjske vijugajo čez Alpe in doline skupaj s Savinjo, ki je iz zraka videti kot utrip srca, zapisan na zemljevid severne Slovenije. Tu znamo hitro dvigniti število srčnih udarcev – s športom, pristnim gostoljubjem ali razgledi, ki hipnotizirajo kot ljubezen na prvi pogled.

Poglej video

         

Koper

Koper velja za eno najstarejših slovenskih mest z bogato zgodovino, ki sega v srednjo bronasto dobo. Obiskovalci lahko mediteransko mestece odkrivajo skozi številne čudovite palače iz beneškega obdobja, cerkve ter številne slikovite trge in uličice.
Mesto obdaja razgibano zeleno podeželje, ki je dom številnim naravnim znamenitostim, kot so manjši slapovi, naravni kamniti mostovi, spodmoli in celo kraške jame. Prav tako je koprsko podeželje prepleteno s številnimi kulturno-zgodovinskimi znamenitostmi, skrivnostnimi cerkvicami, utrdbami in gradovi.
Destinacija Koper velja za aktivno turistično destinacijo, ki ima veliko zanimivih kolesarskih ter sprehajalnih poti, naravnih plezalnih sten, prav tako pa jo odlikujejo tudi odlična lokalna gastronomska ponudba in številne prireditve.

Poglej video

         

Bled

Bled z okolico in naravnimi lepotami je eno najlepših alpskih letovišč, značilno po blagem, zdravilnem podnebju in termalni jezerski vodi. Lepota gora odseva v jezerski gladini, sonce, mir in svež zrak vzbujajo izredno prijetne občutke obiskovalcev v vsakem letnem času in zagotavljajo idealne razmere za prijeten oddih ali dejavne počitnice. Bled privablja poslovneže, umetnike, športnike, raziskovalce, rekreativce, stare in mlade, ljudi z vsega sveta. Z lepoto jih očara in prepriča, da se vedno radi vračajo.

thermana

Poglej video

         

Idrija

Idrija, mesto nekdaj drugega največjega rudnika živega srebra na svetu, je znana po dediščini rudarjenja, prefinjeni, ročno klekljani idrijski čipki in okusnih idrijskih žlikrofih. Ponaša se s kar tremi UNESCO nazivi. Na UNESCO seznam je skupaj s španskim Almadénom vpisana izjemna tehnična dediščina rudarjenja živega srebra, veščina Klekljanja čipk v Sloveniji je vpisana na UNESCO seznam nesnovne kulturne dediščine, celotno območje Občine Idrija pa je zaradi svoje izjemne geološke dediščine pridobilo tudi naziv UNESCO globalni geopark. Na idrijskem lahko odkrivate čudovito ohranjeno naravo in slikovito krajino podeželja, okusite kulinarične dobrote pripravljene iz izbranih lokalnih sestavin ali se spustite v rudniško podzemlje v Antonijevem rovu. V mestu lahko občudujete klekljane umetnine v Čipkarski šoli Idrija, na Gradu Gewerkenegg ali trgovinicah lokalnih ustvarjalcev. Idrija je zelena butična zakladnica dediščine svetovnih razsežnosti, ki zna povezati izročilo prejšnjih rodov z novo ustvarjalnostjo. V mestu obiskovalci širijo horizonte svojih znanj, v okolici pa se prepuščajo rekreaciji in miru v atraktivni in slikoviti, predvsem pa neokrnjeni naravi.

thermana

Poglej video

         

Cerkno

Naravne danosti in lepote Cerkljanske ponujajo številne možnosti za aktivna doživetja na prostem. Raziskujte kotičke destinacije s hojo po označenih pešpoteh, podajte se na potep po okoliških hribih z navadnim ali električnim kolesom, privoščite si osvežitev s kopanjem v reki Idrijci ali pa preizkusite svoje plezalne sposobnosti v naravnem plezališču Lutne skale. Privoščite si sprostitev telesa in duha v Termah Cerkno ter obiščite bisera kulturne dediščine – Arheološki park Divje babe in Partizansko bolnico Franjo.

thermana

Poglej video

         

Ljubljana

Zaradi svoje slikovitosti in zelenih površin pravijo da je Ljubljana mesto z zeleno dušo. Zaznamuje jo sproščeno vzdušje in mešanica različnih kulturnih vplivov. Ponuja vse kar imajo velike prestolnice, hkrati pa je dovolj majhna, da se obiskovalci med bivanjem v njej počutijo kot doma.
Ljubljani se je posrečilo ohraniti sledove vseh obdobij bogate zgodovine; zapuščino rimske Emone, nekdanje mestno jedro z renesančnimi, baročnimi in secesijskimi pročelji, okrašenimi portali in romantičnimi mostovi, ki obdajajo reko Ljubljanico. Mestu današnjo podobo deloma daje italijanski barok, deloma pa dobrih dvesto let mlajša secesija, ki se odraža v slogu številnih zgradb, postavljenih takoj po potresu leta 1895. Sodobni Ljubljani je v prvi polovici 20. stoletja vtisnil močan arhitekturni pečat veliki evropski arhitekt Jože Plečnik. Danes je Ljubljana mesto, ki ga najbolje spoznate med sprehodom po mestnih ulicah ali z opazovanjem njenega živahnega utripa v eni od številnih lokalov, ki se razprostirajo ob reki Ljubljanici.
Ljubljana je tudi mesto številnih gledališč, muzejev in galerij, ponaša pa se tudi z eno najstarejših filharmonij na svetu. V slovenski prestolnici se vsako leto zvrsti več kot 10.000 kulturnih prireditev.
Obsežne površine za kolesarje in pešce predstavljajo številne možnosti za aktivni zeleni oddih v naravi. Obiskovalci se lahko podajo v naravo kar iz mestnega središča in odkrivajo pohodne in kolesarske poti v Ljubljani in njeni okolici. Središče mesta si lahko obiskovalci ogledajo tudi z električnim turističnim vlakcem Urban ali pa se po mestu brezplačno popeljejo z električnim vozilom Kavalir.
Ljubljansko kulinariko odlikuje raznovrstna izbira, ki obsega vse od tradicionalnih slovenskih jedi do klasik mednarodne kuhinje ter posebnosti bolj eksotičnih kuhinj. V zadnjih letih je Ljubljana postala raj za ljubitelje hrane, o čemer pričajo tudi številni dogodki, povezani s hrano.

thermana

Poglej video

         

Zeleni Kras


Zeleni kras je ena izmed najbolj edinstvenih turističnih destinacij v Sloveniji. Leži na jugozahodu države, tik na stičišču poti med Italijo, srednjo Evropo in Hrvaško.

Naravna dediščina in kraški fenomeni so glavne značilnosti Zelenega krasa. Voda s svojo močjo oblikuje kamnito pokrajino in pri tem ustvarja izjemen kraški teren, prepreden s tisočerimi jamami. Raziskovanje skrivnostnega podzemlja Zelenega krasa vas bo zagotovo prevzelo, saj je vsaka jama posebna in obiskovalcem ponuja edinstveno doživetje sveta večne teme. Presihajoča jezera Zelenega krasa so unikatni naravni pojav kraškega sveta. Skrivnostna jezera se pojavljajo in izginjajo z letnimi časi. V jesenskem in zimskem času voda vre na plan iz podzemlja in pri tem napolni kotanje kraških polj. V deževnem obdobju se tako pojavi do 20 presihajočih jezer na celotnem območju destinacije.

Jezera, prostrani zeleni gozdovi, hribi in kraške jame nudijo številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa skozi vse leto. Vzemite si čas in uživajte v mirnem ribolovu, opazovanju ptic in fotografiranju motivov iz narave. Udeležite se opazovanja medvedov in si oglejte naravo v njeni prvinskosti. Zapeljite se z lojtrnikom ali pa raziščite Zeleni kras s konjskega hrbta, s kolesom ali peš. Poletite v zrak, obiščite gore, ohladite se v jezerih in se spustite v skrivnostno podzemlje.

thermana

Poglej video

         

Bela krajina

Najbolj jugovzhodni del Slovenije pripoveduje zgodbo Krasa in Mediterana, mešanja kultur in vplivov, ki jo lahko začutite že prek geografskega položaja Bele krajine. Ko zaslišite Bela krajina, zveni kot ime iz pravljice. Resnica ni daleč. Če prihajate iz večjih mestnih središč ali natrpanih urnikov v Belo krajino, se vam bo zazdelo, da počivate v naročju pokrajine, postlane s praprotmi in belimi brezami, ki vam dovajajo energijo. Ko bo svoje naredilo še gostoljubje Belokranjcev, ki so dobili ime po beli narodni noši, boste začarani od belokranjskega melosa. . Že od daleč se vidi, da ima Bela krajina pravo ime. Belijo jo debla brez in kredni apnenci na kamniti kraški uravnavi z vrtačami in skalnimi koriti treh rek. Steljniki, praprot med drevesi, so kot naravna postelja za odklop od vsega ali poligon za aktivne družine in pare, ki sprostitev radi poiščete v športnih avanturah na prostem. Naravo lahko občudujete na vsakem koraku, v dveh krajinskih parkih, Kolpa in Lahinja, in ob razgledu z Mirne gore, enega najvišjih vrhov Bele krajine, kjer se ob prostranosti in lepoti odprejo vsi senzorji.Tradicionalna kuhinja diši po slastnih vplivih z Balkana in Mediterana, vinska ponudba pa je po kakovosti v slovenskem vrhu.

thermana

Poglej video

         

Center Noordung

V srcu zelene, sedem vasi obsegajoče občine Vitanje se nahaja fascinantna stavba, edinstvena ne samo v slovenskem, temveč celo v svetovnem prostoru. Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga ali na kratko Center Noordung je arhitekturna futuristična umetnina, ki je že sama po sebi vredna ogleda, poleg tega pa v notranjosti ponuja bogato vsebino za vse ljubitelje vesolja in tiste, ki bodo po obisku Centra to šele postali. Na ogled so izjemno zanimive in interaktivno zastavljene razstave na temo vesolja ter multimedijske vsebine, ki vas ne bodo pustile ravnodušnih.

Med ogledom razstave boste spoznali slovenskega vizionarja Hermana Potočnika Noordunga, pionirja vesoljskih poletov, katerega knjiga Problem vožnje po vesolju iz leta 1929 je predstavljala temeljni učbenik za vse nadaljnje raziskovalce vesolja.

Izvedeli boste, katera slovenska podjetja puščajo močan pečat v vesoljski industriji na svetovni ravni, se seznanili s satelitskimi misijami in spoznali kako izgledata prva slovenska satelita Trisat in Nemo HD, v lanskem letu izstreljena v vesolje.
Sledi predstavitev konstelacije satelitov Kopernik, ki služijo kot nenadomestljiv satelitski sistem za opazovanje Zemlje.
Vesolje boste lahko spoznali tudi v edinstveni interaktivni sobi Vesolje 360 in tako za nekaj časa postali popotnik po vesolju.

NE ZAMUDITE! Humanoidna robotka Vita je prišla v Center Noordung februarja 2021. Obiskovalce sprejme, jih usmeri na razstave in na recepcijo, predstavi Center Noordung, igra kitaro, pove kakšno šalo in tudi preveri vaše znanje po končanem obisku. Robotka Vita je sodoben primer humanoidnega robota in spada med 10 najboljših robotov za splošno uporabo na svetu.
V zadnjem letu smo v Centru Noordung nadgradili razstave, tako boste lahko podrobneje seznanili z misijami, ki so osvajale Luno in Mars.

thermana

Poglej video

         

Čatež in Posavje

Destinacija Čatež in Posavje je zagotovo ena tistih, ki vas v nobenem pogledu ne pusti ravnodušnih. Termalne vode, osvežujoče reke, bujna zelena narava, vinorodni griči in prijazni domačini so le nekateri izmed razlogov, zaradi katerih Posavje pusti svoj neizbrisen pečat. Razvajajte svoje čute s termalnimi in gastronomskimi doživetji. Potujte v času in spoznajte bogato kulturno dediščino Posavja. Užijte bogastvo te zelene destinacije, kjer lahko ob številnih aktivnostih v naravi izkusite adrenalin ali se napolnite z energijo.

thermana

Poglej video

         

Ptuj

Sprehodite se po zgodovini, tlakovani z novimi doživetji. Ni veliko mest, ki bi jim tako kot Ptuju skozi stoletja uspelo ohraniti srednjeveško urbanistično zasnovo. Sprehod po najstarejšem slovenskem mestu vas popelje mimo rimskih spomenikov do prečudovitih pročelij srednjeveških stavb. Tlakovane ulice in trgi vodijo do enega najbolj veličastnih gradov v Sloveniji, od koder se pogled razprostira na mozaik opečnatih streh srednjeveških stavb, samostanov in cerkva. Naj bo poletje ali zima, Ptuj ponuja kulturna doživetja 365 dni v letu.

thermana

Poglej video

         

Maribor

Središče slovenske Štajerske obdajajo zeleni gozdovi Pohorja, sončna vinorodna pokrajina in reka Drava, ki teče skozenj. Maribor je očarljivo mesto z bogatimi zgodovinskimi in kulturnimi koreninami, ki segajo daleč v srednji vek. Vrhunska kulturna ponudba in številni festivali navdušujejo tudi danes. O bogati vinski tradiciji pričajo Guinnessova rekorderka, najstarejša trta na svetu, ki se bohoti v mestnem jedru, in okoliške vinske ceste. In le kdo ob misli na Mariborsko Pohorje ne pomisli tudi na adrenalinski spust po belih strminah? Odkrijte vrhunsko vinsko-kulinarično destinacijo, kjer domujejo Michelinove zvezde in najboljša vina svetovnega formata.

thermana

Poglej video

         

Dolenjska

Odkrito bahava in skrivnostno prefinjena. Pokrajina travnikov in gozdov, brhkih zelenih rek, zibka slikovitih krajev in iskrenih, gostoljubnih ljudi. Na obronkih njenih gričev žlahtní s soncem ljubkovano grozdje, ki v vinskih kleteh nato dozori v pravcato poezijo. V nedrjih njenih globin brbotajo vrelci krepčilne in zdravilne termalne vode. Bogata dediščina plemeniti zaselke, vasi in mesta.

thermana

Poglej video

         

Rogla-Pohorje

Turistična destinacija Rogla-Pohorje se razteza preko mogočnega Pohorja, ki mu kraljuje Rogla, mimo vinorodnih gričev, kjer se uravnava v pomirjujočo Dravinjsko dolino. Skrito Vitanje, turistične Zreče, bela Oplotnica in slikovite Slovenske Konjice so čaroben kotiček s pohorsko energijo, dragulji narave, častitljivo zgodovino - in največjim zakladom: prijaznimi ljudmi. Prav ti zanesljivo vedo, zakaj vas vabijo s sloganom: Razišči, Občuti, Užij.

thermana

Poglej video

         

Kranjska Gora

Zgornjesavska dolina je polna etnografskih draguljev, hkrati pa sodobnih adrenalinskih športov. Po eni strani tiha in samotna, po drugi prizorišče živahnih družabnih prireditev. Zgornjesavska dolina je vedno bila in vedno bo zaklad, za katerega si je treba vzeti čas in ga prečesati z vseh strani neba, v vseh letnih časih in z vsemi njegovimi doživetji. 

thermana

Poglej video

         

Moravske Toplice

Moravske Toplice so znane po zdravih termo-mineralnih virih in omogočajo zelen, zdrav, aktiven in varen oddih. Zelena destinacija edinstvenih doživetij z razgibano pokrajino in zanimivimi okoliškimi vasicami ponuja široko paleto aktivnosti v naravi in možnosti za okušanje pristne lokalne kulinarike.

thermana

Poglej video

         

Novo mesto

Krka je najbolj značilna dolenjska reka in edina slovenska reka, ki v strugi ustvarja lehnjak. Dolina Krke je svojevrsten simbol Dolenjske. Poudarja ga izginjajoča dediščina nekdanjih mlinov in žag, ohranjeni leseni mostovi, številni gradovi ter naselja ob bregovih. Reka je še čista, zato daje zatočišče številnim rastlinskim in živalskim vrstam. Posebej pomembni so kraški izviri z endemičnimi podzemnimi živalmi, sicer pa je Krka ena z ribami najbogatejših slovenskih rek.

thermana

Poglej video

         

Vipavska dolina

Na zahodu Slovenije, tik ob meji z Italijo in le dobro uro vožnje od Benetk, popotnika očara edinstvena pokrajina. Rodovitna Vipavska dolina, ki jo na eni strani varujejo pobočja visokih planot, na drugi strani pa obdajajo nizki vinorodni griči, se na zahodu odpira v ravnico čezmejne Goriške. Razgiban relief in mediteransko rastlinje, kamnite stare hiše in cerkveni zvoniki, srednjeveška naselja in gradovi rišejo sanjske podobe. Morda spominja na Toskano, a ima s strmimi pobočji in številnimi izviri čiste vode drugačen "vibe". Tudi klima je posebna in prijazno mila. Vse leto.

thermana

Poglej video

         

Brda

Brda, ki zasedajo 72 km2 gričevnatega hribovja med reko Sočo in italijansko mejo, so eno najpomembnejših vinorodnih območij v Sloveniji in le uro vožnje oddaljena od Ljubljane in Benetk na drugi strani. Zdi se, da so pogosto opisana kot miniaturna različica Toskane, na vsakem hribu je velika cerkev (teh je več kot 30), obkrožena z očarljivo majhno vasico, medtem ko so pobočja in doline prekrite z vinogradi, sadovnjaki in vijugastimi podeželskimi cestami. Poleg nekaj večjih posesti in zadruge je večina vinogradov manjša družinska dejavnost in skoraj vsi vinogradniki ponujajo kombinacijo degustacij vin, ogledov, obrokov, prenočišč in seveda prodaje vina. Regija je znana tudi po tradicionalni mediteranski kuhinji.

Če še niste bili v Brdih, je 23 -metrski razgledni stolp v Gonjačah najboljši začetek izleta. Nadaljujte s slikovito srednjeveško vasjo Šmartno, gradom Dobrovo in renesančno vilo Vipolže. Doživite vožnjo z džipom po vinogradih in oljčnih nasadih, medtem ko se ustavite v eni izmed številnih kleti, ki ponujajo degustacijo vin, uvrščenih med TOP 100 najboljših vin na svetu, in poskusite lokalno kuhinjo na osnovi sezonskih jedi. Sprehodite se po poti Alpe Adria in Juliana Trail, kolesarite po vinogradih in gradovih, odkrijte jame in počivališča iz prve svetovne vojne na Sabotinu ali se naučite kuhati kot domačini. Dobrodošli v Brdih!

thermana

Poglej video

         

Bela krajina

Najbolj jugovzhodni del Slovenije pripoveduje zgodbo Krasa in Mediterana, mešanja kultur in vplivov, ki jo lahko začutite že prek geografskega položaja Bele krajine. Ko zaslišite Bela krajina, zveni kot ime iz pravljice. Resnica ni daleč. Če prihajate iz večjih mestnih središč ali natrpanih urnikov v Belo krajino, se vam bo zazdelo, da počivate v naročju pokrajine, postlane s praprotmi in belimi brezami, ki vam dovajajo energijo. Ko bo svoje naredilo še gostoljubje Belokranjcev, ki so dobili ime po beli narodni noši, boste začarani od belokranjskega melosa. . Že od daleč se vidi, da ima Bela krajina pravo ime. Belijo jo debla brez in kredni apnenci na kamniti kraški uravnavi z vrtačami in skalnimi koriti treh rek. Steljniki, praprot med drevesi, so kot naravna postelja za odklop od vsega ali poligon za aktivne družine in pare, ki sprostitev radi poiščete v športnih avanturah na prostem. Naravo lahko občudujete na vsakem koraku, v dveh krajinskih parkih, Kolpa in Lahinja, in ob razgledu z Mirne gore, enega najvišjih vrhov Bele krajine, kjer se ob prostranosti in lepoti odprejo vsi senzorji.Tradicionalna kuhinja diši po slastnih vplivih z Balkana in Mediterana, vinska ponudba pa je po kakovosti v slovenskem vrhu.

thermana

Poglej video

Poslušaj avdio

     

Bled

Bled z okolico in naravnimi lepotami je eno najlepših alpskih letovišč, značilno po blagem, zdravilnem podnebju in termalni jezerski vodi. Lepota gora odseva v jezerski gladini, sonce, mir in svež zrak vzbujajo izredno prijetne občutke obiskovalcev v vsakem letnem času in zagotavljajo idealne razmere za prijeten oddih ali dejavne počitnice. Bled privablja poslovneže, umetnike, športnike, raziskovalce, rekreativce, stare in mlade, ljudi z vsega sveta. Z lepoto jih očara in prepriča, da se vedno radi vračajo.

thermana

Poglej video

         

Brda

Brda, ki zasedajo 72 km2 gričevnatega hribovja med reko Sočo in italijansko mejo, so eno najpomembnejših vinorodnih območij v Sloveniji in le uro vožnje oddaljena od Ljubljane in Benetk na drugi strani. Zdi se, da so pogosto opisana kot miniaturna različica Toskane, na vsakem hribu je velika cerkev (teh je več kot 30), obkrožena z očarljivo majhno vasico, medtem ko so pobočja in doline prekrite z vinogradi, sadovnjaki in vijugastimi podeželskimi cestami. Poleg nekaj večjih posesti in zadruge je večina vinogradov manjša družinska dejavnost in skoraj vsi vinogradniki ponujajo kombinacijo degustacij vin, ogledov, obrokov, prenočišč in seveda prodaje vina. Regija je znana tudi po tradicionalni mediteranski kuhinji.

Če še niste bili v Brdih, je 23 -metrski razgledni stolp v Gonjačah najboljši začetek izleta. Nadaljujte s slikovito srednjeveško vasjo Šmartno, gradom Dobrovo in renesančno vilo Vipolže. Doživite vožnjo z džipom po vinogradih in oljčnih nasadih, medtem ko se ustavite v eni izmed številnih kleti, ki ponujajo degustacijo vin, uvrščenih med TOP 100 najboljših vin na svetu, in poskusite lokalno kuhinjo na osnovi sezonskih jedi. Sprehodite se po poti Alpe Adria in Juliana Trail, kolesarite po vinogradih in gradovih, odkrijte jame in počivališča iz prve svetovne vojne na Sabotinu ali se naučite kuhati kot domačini. Dobrodošli v Brdih!

thermana

Poglej video

         

Center Noordung

V srcu zelene, sedem vasi obsegajoče občine Vitanje se nahaja fascinantna stavba, edinstvena ne samo v slovenskem, temveč celo v svetovnem prostoru. Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga ali na kratko Center Noordung je arhitekturna futuristična umetnina, ki je že sama po sebi vredna ogleda, poleg tega pa v notranjosti ponuja bogato vsebino za vse ljubitelje vesolja in tiste, ki bodo po obisku Centra to šele postali. Na ogled so izjemno zanimive in interaktivno zastavljene razstave na temo vesolja ter multimedijske vsebine, ki vas ne bodo pustile ravnodušnih.

Med ogledom razstave boste spoznali slovenskega vizionarja Hermana Potočnika Noordunga, pionirja vesoljskih poletov, katerega knjiga Problem vožnje po vesolju iz leta 1929 je predstavljala temeljni učbenik za vse nadaljnje raziskovalce vesolja.

Izvedeli boste, katera slovenska podjetja puščajo močan pečat v vesoljski industriji na svetovni ravni, se seznanili s satelitskimi misijami in spoznali kako izgledata prva slovenska satelita Trisat in Nemo HD, v lanskem letu izstreljena v vesolje.
Sledi predstavitev konstelacije satelitov Kopernik, ki služijo kot nenadomestljiv satelitski sistem za opazovanje Zemlje.
Vesolje boste lahko spoznali tudi v edinstveni interaktivni sobi Vesolje 360 in tako za nekaj časa postali popotnik po vesolju.

NE ZAMUDITE! Humanoidna robotka Vita je prišla v Center Noordung februarja 2021. Obiskovalce sprejme, jih usmeri na razstave in na recepcijo, predstavi Center Noordung, igra kitaro, pove kakšno šalo in tudi preveri vaše znanje po končanem obisku. Robotka Vita je sodoben primer humanoidnega robota in spada med 10 najboljših robotov za splošno uporabo na svetu.
V zadnjem letu smo v Centru Noordung nadgradili razstave, tako boste lahko podrobneje seznanili z misijami, ki so osvajale Luno in Mars.

thermana

Poglej video

         

Cerkno

Naravne danosti in lepote Cerkljanske ponujajo številne možnosti za aktivna doživetja na prostem. Raziskujte kotičke destinacije s hojo po označenih pešpoteh, podajte se na potep po okoliških hribih z navadnim ali električnim kolesom, privoščite si osvežitev s kopanjem v reki Idrijci ali pa preizkusite svoje plezalne sposobnosti v naravnem plezališču Lutne skale. Privoščite si sprostitev telesa in duha v Termah Cerkno ter obiščite bisera kulturne dediščine – Arheološki park Divje babe in Partizansko bolnico Franjo.

thermana

Poglej video

         

Čatež in Posavje

Destinacija Čatež in Posavje je zagotovo ena tistih, ki vas v nobenem pogledu ne pusti ravnodušnih. Termalne vode, osvežujoče reke, bujna zelena narava, vinorodni griči in prijazni domačini so le nekateri izmed razlogov, zaradi katerih Posavje pusti svoj neizbrisen pečat. Razvajajte svoje čute s termalnimi in gastronomskimi doživetji. Potujte v času in spoznajte bogato kulturno dediščino Posavja. Užijte bogastvo te zelene destinacije, kjer lahko ob številnih aktivnostih v naravi izkusite adrenalin ali se napolnite z energijo.

thermana

Poglej video

         

Dolenjska

Odkrito bahava in skrivnostno prefinjena. Pokrajina travnikov in gozdov, brhkih zelenih rek, zibka slikovitih krajev in iskrenih, gostoljubnih ljudi. Na obronkih njenih gričev žlahtní s soncem ljubkovano grozdje, ki v vinskih kleteh nato dozori v pravcato poezijo. V nedrjih njenih globin brbotajo vrelci krepčilne in zdravilne termalne vode. Bogata dediščina plemeniti zaselke, vasi in mesta.

thermana

Poglej video

         

Idrija

Idrija, mesto nekdaj drugega največjega rudnika živega srebra na svetu, je znana po dediščini rudarjenja, prefinjeni, ročno klekljani idrijski čipki in okusnih idrijskih žlikrofih. Ponaša se s kar tremi UNESCO nazivi. Na UNESCO seznam je skupaj s španskim Almadénom vpisana izjemna tehnična dediščina rudarjenja živega srebra, veščina Klekljanja čipk v Sloveniji je vpisana na UNESCO seznam nesnovne kulturne dediščine, celotno območje Občine Idrija pa je zaradi svoje izjemne geološke dediščine pridobilo tudi naziv UNESCO globalni geopark. Na idrijskem lahko odkrivate čudovito ohranjeno naravo in slikovito krajino podeželja, okusite kulinarične dobrote pripravljene iz izbranih lokalnih sestavin ali se spustite v rudniško podzemlje v Antonijevem rovu. V mestu lahko občudujete klekljane umetnine v Čipkarski šoli Idrija, na Gradu Gewerkenegg ali trgovinicah lokalnih ustvarjalcev. Idrija je zelena butična zakladnica dediščine svetovnih razsežnosti, ki zna povezati izročilo prejšnjih rodov z novo ustvarjalnostjo. V mestu obiskovalci širijo horizonte svojih znanj, v okolici pa se prepuščajo rekreaciji in miru v atraktivni in slikoviti, predvsem pa neokrnjeni naravi.

thermana

Poglej video

         

Koper
Koper velja za eno najstarejših slovenskih mest z bogato zgodovino, ki sega v srednjo bronasto dobo. Obiskovalci lahko mediteransko mestece odkrivajo skozi številne čudovite palače iz beneškega obdobja, cerkve ter številne slikovite trge in uličice.
Mesto obdaja razgibano zeleno podeželje, ki je dom številnim naravnim znamenitostim, kot so manjši slapovi, naravni kamniti mostovi, spodmoli in celo kraške jame. Prav tako je koprsko podeželje prepleteno s številnimi kulturno-zgodovinskimi znamenitostmi, skrivnostnimi cerkvicami, utrdbami in gradovi.
Destinacija Koper velja za aktivno turistično destinacijo, ki ima veliko zanimivih kolesarskih ter sprehajalnih poti, naravnih plezalnih sten, prav tako pa jo odlikujejo tudi odlična lokalna gastronomska ponudba in številne prireditve.

Poglej video

         

Kranjska Gora
Zgornjesavska dolina je polna etnografskih draguljev, hkrati pa sodobnih adrenalinskih športov. Po eni strani tiha in samotna, po drugi prizorišče živahnih družabnih prireditev. Zgornjesavska dolina je vedno bila in vedno bo zaklad, za katerega si je treba vzeti čas in ga prečesati z vseh strani neba, v vseh letnih časih in z vsemi njegovimi doživetji. 

thermana

Poglej video

         

Laško

Laško je kraj zelo osebnih zgodb. Poiščite svojo med reko in hribi, med zdravilišči in graščinami, med mestom in vasmi. Zapišite jih z različnostjo voda in z okusi piva, z izviri zdravja in s potmi do dobrega počutja. Doživite jih iz oči v oči z ljudmi, ki so tako radi gostoljubni.

thermana

Več

Ljubljana

Zaradi svoje slikovitosti in zelenih površin pravijo da je Ljubljana mesto z zeleno dušo. Zaznamuje jo sproščeno vzdušje in mešanica različnih kulturnih vplivov. Ponuja vse kar imajo velike prestolnice, hkrati pa je dovolj majhna, da se obiskovalci med bivanjem v njej počutijo kot doma.
Ljubljani se je posrečilo ohraniti sledove vseh obdobij bogate zgodovine; zapuščino rimske Emone, nekdanje mestno jedro z renesančnimi, baročnimi in secesijskimi pročelji, okrašenimi portali in romantičnimi mostovi, ki obdajajo reko Ljubljanico. Mestu današnjo podobo deloma daje italijanski barok, deloma pa dobrih dvesto let mlajša secesija, ki se odraža v slogu številnih zgradb, postavljenih takoj po potresu leta 1895. Sodobni Ljubljani je v prvi polovici 20. stoletja vtisnil močan arhitekturni pečat veliki evropski arhitekt Jože Plečnik. Danes je Ljubljana mesto, ki ga najbolje spoznate med sprehodom po mestnih ulicah ali z opazovanjem njenega živahnega utripa v eni od številnih lokalov, ki se razprostirajo ob reki Ljubljanici.
Ljubljana je tudi mesto številnih gledališč, muzejev in galerij, ponaša pa se tudi z eno najstarejših filharmonij na svetu. V slovenski prestolnici se vsako leto zvrsti več kot 10.000 kulturnih prireditev.
Obsežne površine za kolesarje in pešce predstavljajo številne možnosti za aktivni zeleni oddih v naravi. Obiskovalci se lahko podajo v naravo kar iz mestnega središča in odkrivajo pohodne in kolesarske poti v Ljubljani in njeni okolici. Središče mesta si lahko obiskovalci ogledajo tudi z električnim turističnim vlakcem Urban ali pa se po mestu brezplačno popeljejo z električnim vozilom Kavalir.
Ljubljansko kulinariko odlikuje raznovrstna izbira, ki obsega vse od tradicionalnih slovenskih jedi do klasik mednarodne kuhinje ter posebnosti bolj eksotičnih kuhinj. V zadnjih letih je Ljubljana postala raj za ljubitelje hrane, o čemer pričajo tudi številni dogodki, povezani s hrano.

thermana

Poglej video

     

Maribor

Središče slovenske Štajerske obdajajo zeleni gozdovi Pohorja, sončna vinorodna pokrajina in reka Drava, ki teče skozenj. Maribor je očarljivo mesto z bogatimi zgodovinskimi in kulturnimi koreninami, ki segajo daleč v srednji vek. Vrhunska kulturna ponudba in številni festivali navdušujejo tudi danes. O bogati vinski tradiciji pričajo Guinnessova rekorderka, najstarejša trta na svetu, ki se bohoti v mestnem jedru, in okoliške vinske ceste. In le kdo ob misli na Mariborsko Pohorje ne pomisli tudi na adrenalinski spust po belih strminah? Odkrijte vrhunsko vinsko-kulinarično destinacijo, kjer domujejo Michelinove zvezde in najboljša vina svetovnega formata.

thermana

Poglej video

         

Moravske Toplice

Moravske Toplice so znane po zdravih termo-mineralnih virih in omogočajo zelen, zdrav, aktiven in varen oddih. Zelena destinacija edinstvenih doživetij z razgibano pokrajino in zanimivimi okoliškimi vasicami ponuja široko paleto aktivnosti v naravi in možnosti za okušanje pristne lokalne kulinarike.

thermana

Poglej video

         

Novo mesto

Krka je najbolj značilna dolenjska reka in edina slovenska reka, ki v strugi ustvarja lehnjak. Dolina Krke je svojevrsten simbol Dolenjske. Poudarja ga izginjajoča dediščina nekdanjih mlinov in žag, ohranjeni leseni mostovi, številni gradovi ter naselja ob bregovih. Reka je še čista, zato daje zatočišče številnim rastlinskim in živalskim vrstam. Posebej pomembni so kraški izviri z endemičnimi podzemnimi živalmi, sicer pa je Krka ena z ribami najbogatejših slovenskih rek.

thermana

Poglej video

         

Ptuj

Sprehodite se po zgodovini, tlakovani z novimi doživetji. Ni veliko mest, ki bi jim tako kot Ptuju skozi stoletja uspelo ohraniti srednjeveško urbanistično zasnovo. Sprehod po najstarejšem slovenskem mestu vas popelje mimo rimskih spomenikov do prečudovitih pročelij srednjeveških stavb. Tlakovane ulice in trgi vodijo do enega najbolj veličastnih gradov v Sloveniji, od koder se pogled razprostira na mozaik opečnatih streh srednjeveških stavb, samostanov in cerkva. Naj bo poletje ali zima, Ptuj ponuja kulturna doživetja 365 dni v letu.

thermana

Poglej video

         

Rogla-Pohorje
Turistična destinacija Rogla-Pohorje se razteza preko mogočnega Pohorja, ki mu kraljuje Rogla, mimo vinorodnih gričev, kjer se uravnava v pomirjujočo Dravinjsko dolino. Skrito Vitanje, turistične Zreče, bela Oplotnica in slikovite Slovenske Konjice so čaroben kotiček s pohorsko energijo, dragulji narave, častitljivo zgodovino – in največjim zakladom: prijaznimi ljudmi. Prav ti zanesljivo vedo, zakaj vas vabijo s sloganom: Razišči, Občuti, Užij.

thermana

Poglej video

         

Zgornja Savinjska dolina

Pod vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp, v Zgornji Savinjski dolini, se vsak dan na novo rodi reka Savinja. Njen tok se najprej razprši v milijone kapljic slapa Rinka v Logarski dolini, eni najlepših ledeniških dolin Evrope. Zeleni gozdovi, travniki in naselja Savinjske vijugajo čez Alpe in doline skupaj s Savinjo, ki je iz zraka videti kot utrip srca, zapisan na zemljevid severne Slovenije. Tu znamo hitro dvigniti število srčnih udarcev – s športom, pristnim gostoljubjem ali razgledi, ki hipnotizirajo kot ljubezen na prvi pogled.

Poglej video

         

Vipavska dolina

Na zahodu Slovenije, tik ob meji z Italijo in le dobro uro vožnje od Benetk, popotnika očara edinstvena pokrajina. Rodovitna Vipavska dolina, ki jo na eni strani varujejo pobočja visokih planot, na drugi strani pa obdajajo nizki vinorodni griči, se na zahodu odpira v ravnico čezmejne Goriške. Razgiban relief in mediteransko rastlinje, kamnite stare hiše in cerkveni zvoniki, srednjeveška naselja in gradovi rišejo sanjske podobe. Morda spominja na Toskano, a ima s strmimi pobočji in številnimi izviri čiste vode drugačen “vibe”. Tudi klima je posebna in prijazno mila. Vse leto.

thermana

Poglej video

         

Zeleni Kras


Zeleni kras je ena izmed najbolj edinstvenih turističnih destinacij v Sloveniji. Leži na jugozahodu države, tik na stičišču poti med Italijo, srednjo Evropo in Hrvaško.

Naravna dediščina in kraški fenomeni so glavne značilnosti Zelenega krasa. Voda s svojo močjo oblikuje kamnito pokrajino in pri tem ustvarja izjemen kraški teren, prepreden s tisočerimi jamami. Raziskovanje skrivnostnega podzemlja Zelenega krasa vas bo zagotovo prevzelo, saj je vsaka jama posebna in obiskovalcem ponuja edinstveno doživetje sveta večne teme. Presihajoča jezera Zelenega krasa so unikatni naravni pojav kraškega sveta. Skrivnostna jezera se pojavljajo in izginjajo z letnimi časi. V jesenskem in zimskem času voda vre na plan iz podzemlja in pri tem napolni kotanje kraških polj. V deževnem obdobju se tako pojavi do 20 presihajočih jezer na celotnem območju destinacije.

Jezera, prostrani zeleni gozdovi, hribi in kraške jame nudijo številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa skozi vse leto. Vzemite si čas in uživajte v mirnem ribolovu, opazovanju ptic in fotografiranju motivov iz narave. Udeležite se opazovanja medvedov in si oglejte naravo v njeni prvinskosti. Zapeljite se z lojtrnikom ali pa raziščite Zeleni kras s konjskega hrbta, s kolesom ali peš. Poletite v zrak, obiščite gore, ohladite se v jezerih in se spustite v skrivnostno podzemlje.

thermana

Poglej video